Naslovna    Blog    Instagram Video automatski reprodukuje zvuk?
Naslovna  |  Blog  |  Instagram Video automatski reprodukuje zvuk?

Blog

Instagram Video automatski reprodukuje zvuk?

20. 09. 2017.

Instagram pomera granice kada je u pitanju zvuk na video snimcima.

Sada, svi korisnici koji su uključili zvuk na bilo kom videu na Instagramu, automatski će čuti zvuk na svakom sledećem video klipu (osim ukoliko ga ponovo ne isključe). Ranije, korisnici su morali da samostalno uključe zvuk na svakom pojedinačnom video klipu.

„Ovo je velika mogućnost za brendove“ istakao je Theodor Arhio, generalni direktor TBWA. „To znači da ukoliko neko klikne na video na kom je mačka, sledeći put kad bude video reklamu čuće i zvuk“.

Zvuk postaje ključan za Facebook i Snapchat. Snapchat ističe da više od 2/3 video oglasa dolazi za uključenim zvukom. To može biti bolna tačka za Facebook, koji oglašivačima prodaje teoriju „isključenog zvuka“ , tj. da mnogi korisnici ne žele da budu „napadnuti“ zvukom, kada skroluju kroz svoj News Feed.

Sada, Facebook pokušava da ohrabri i uključivanje zvuka, jer oglašivači žele da se njihove reklame i čuju, isto toliko koliko žele da se vide. Istraživanja su pokazala da više od 80% Facebook video reklama nema zvuk. U nadi da će promeniti dinamiku, Facebook polako uvodi zvuk u njihov glavni News Feed. Ovog leta, počela su da se pojavljuju obaveštenja o promenama u podešavanjima na društvenim mrežama, koja govore o tome da ukoliko je jačina zvuka telefona uključena, Facebook videi će reprodukovati zvuk.

Instagram je odbio da komentariše ovu priču, ali je potvrdio da ima nova video podešavanja.

Kratko uputstvo: Kada korisnik pokrene aplikaciju, svi video klipovi će se pokrenuti bez zvuka, bez obzira da li je u pitanju sponzorisani ili regularni post. Tokom trajanja videa, ukoliko korisnik klikne na dugne „volume“ na bilo kom videu, ostatak će se automatski reprodukovati sa zvukom. Vraćanje na „mute“ na određenom pojedinačnom snimku, dovodo do isključivanja zvuka na ostatku video klipa, a svaki sledeći video klip će se pokrenuti sa isključenim zvukom.

Video formati u Instagram Story imaju drugačija video podešavanja i format reklame. Vertikalni video klipovi na Instagram Story koji nestanu nakon 24h imaju uključen zvuk otpočetka ukoliko je uključen zvuk i na samom telefonu.

Facebook pokušava da obuči mnoge u kreativnom svetu oglašavanja, da naprave oglas koji će privući pažnju i bez zvuka, naglašavajući da se kao najbolja praksa za brendove pokazala potreba da se uključe ispisi (titlovi) i vizualno očaravajući video koji će privući gledaoce.

Međutim, oglašivači nisu u potpunosti uvereni u delotvornost zvučnih oglasa, ali veliki kupci kao što su GroupM imaju implementirane stroge standarde koji se odnose i na zvuk, za koji moraju da plate na digitalu.

Facebook, takođe, ima novu Watch opciju koja je slična YouTube, sa programima koji su napravljeni za gledanje materijala sa zvukom. Reklame sa zvukom će se naravno nalaziti ovde.   

Novi zvučni dizajn Instagrama, ne podrazumeva da brendovi treba da prestanu da razmišljaju o kreiranju okruženja na društvenim mrežama, rekao je Arhio. Šta više, brendovi moraju biti još pažljiviji.