Case Study - MTS - A Star Is Born    Blog    Amazon je sada treća najveća platforma za oglašavanje u SAD-u.
Case Study - MTS - A Star Is Born  |  Blog  |  Amazon je sada treća najveća platforma za oglašavanje u SAD-u.

Blog

Amazon je sada treća najveća platforma za oglašavanje u SAD-u.

21. 09. 2018.

Prihod digitalnih reklama će se i više nego udvostručiti. Amazon je na trećem mestu, odmah ispred Oath-a i Microsoft-a, a ispod Facebook-a I Google-a u Sjedinjenim Američkim Državama.

Američki oglašivači će ove godine potrošiti 4,61 milijarde dolara na Amazon platformi, što predstavlja 4,1% ukupne potrošnje svih oglasa u državi. Značajno je napomenuti da su za to zaslužne upravo promene u samom sistemu poslovanja Amazona, što je i dovelo do povećanja rasta ove godine.

Pored svega ovoga prognoze su da će do kraja godine Amazon-ov prihod rasti od 10% do 12%, zahvaljujući više nego očekivanom organskom rastu.

Posle “veštačkog” rasta u toku ove godine, posle 2018. godine se očekuje da će rast skočiti i do 50% na godišnjem nivou do 2020. godine, što će dovesti do toga da će Amazon-ova ukupna potrošnja svih oglašavanja u Sjedinjenim Državama biti 7,0%.

Ove godine, 57,7% američke potrošnje za digitalno oglašavanje ide preko Facebook-a i Google-a. Amazon može biti na trećem mestu, ali je 4,1% daleko iza Facebook-a od 20,6% ili Google-ovog 37,1% tržišnog udela. U 2020. godini, Amazon-ovih 7,0% će se uporediti sa Facebook-om od 20,8% i Google-ovim 35,1% američke potrošnje za digitalne oglase. Dakle, dok se jaz može smanjiti, Amazon i dalje ne može da priđe ovim gigantima.

Amazon je i dalje daleko iza Facebook-a i Google-a, al tokom godina koje slede Amazon može znatno da se približi glavnim rivalima.

I dalje je nemoguće reći koliko Amazon-ovih prihoda dolazi iz onlajn oglašavanja na svom sajtu i koliko prihoda dolazi sa raznih partnerskih sajtova na internetu.

Zbog mnogobrojnih pritužbi korisnika, Amazon sada olakšava ceo process pokretanja reklama, jer su naveli da je procedura puštanja reklama zamršena I konfuzna. Tim koji stoji iza Amazon oglašavanja je obećao da će do kraja godine oglašavanje biti dosta jednostavnije.

Velike promene koje će uslediti su:

  • Amazon Marketing Services, Amazon-ov paket formata oglasa zasnovanih na ceni po kliku (CPC) koji uključuje i oglašene proizvode.
  • Amazon Media Group koja će prodavati vizualne (display) oglase na Amazon-u I Kindles-u.
  • Amazon Advertising Platform AAP postaje Amazon Advertising.
  • Headline Search ads – CPC - preimenovana je u Sponsored BrandsSponsored Products ads, Product Display Ads, I ostali CPC formati će zadržati postojeća imena.

Najnoviji izveštaj eMarketer-a, "Amazon Advertising 2018: The Nev No. 3 US Digital Ad Firma", istražuje kako marketeri i medijski kupci planiraju da koriste Amazon za oglašavanje i kako Amazon podaci o publici i mogućnosti pretraživanja proizvoda nude razliku od Facebook-a i Google-a.